
Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, τα οποία πολλές φορές δεν περιορίζονται μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στη σωματική υγεία.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia, η έκθεση σε επικίνδυνα ή τοξικά περιβάλλοντα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στην ενηλικίωση, με τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Development and Psychopathology, βασίστηκε σε δεδομένα της πολυετούς έρευνας Family and Community Health Study (FACHS), η οποία παρακολουθεί περισσότερες από 800 οικογένειες από το 1996. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με βία, παραμέληση ή διακρίσεις αναπτύσσουν από νωρίς αντιδράσεις άγχους και στρες, οι οποίες εκδηλώνονται με βιολογικές αλλαγές, όπως φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα.
Η Δρ. Sierra Carter εξηγεί: «Πράγματα που σας συμβαίνουν στην παιδική ηλικία, από τον τρόπο που μεγαλώνετε μέχρι το περιβάλλον στο οποίο ζείτε, μπορoύν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα».
Τα συμπτώματα αυτά δεν φαίνονται αμέσως, αλλά γίνονται εμφανή όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και αφήνουν το προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον. Ο Δρ. Steven Beach τονίζει: «Παρατηρήσαμε μια καθυστέρηση ανάμεσα στις παιδικές εμπειρίες και τη χρήση αλκοόλ. Όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, τότε οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις έχουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν πιο έντονα και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους».
Η μελέτη έδειξε ότι πολλοί νέοι με τραύματα από την παιδική ηλικία καταφεύγουν νωρίτερα και συχνότερα στο αλκοόλ, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και επιταχυνόμενης γήρανσης ήδη πριν τα 30. Οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι εντονότερες στις γυναίκες.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ο ρατσισμός. Η Δρ. Carter επισημαίνει: «Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις εντείνουν τη διαδικασία του στρες, οδηγώντας σε πρώιμη χρήση αλκοόλ. Αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντικές ασθένειες, αλλά δημιουργεί και έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι δύσκολο να σπάσει».
Η έρευνα καταλήγει ότι η πρόληψη και η υποστήριξη των παιδιών από νωρίς μπορεί να έχει τεράστια οφέλη. Ο Δρ. Beach σημειώνει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα όσον αφορά την προστασία των παιδιών. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τις καθυστερημένες επιπτώσεις των εμπειριών της παιδικής ηλικίας. Αν παρέμβουμε νωρίς, αν στηρίξουμε τα παιδιά, τα οφέλη δεν θα είναι μόνο άμεσα. Θα διαρκέσουν ολόκληρη τη ζωή τους».
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!