Πόσο θα κοστίζει φέτος το ελαιόλαδο!

Μετά από δύο δύσκολες περιόδους με χαμηλές παραγωγές και τιμές-ρεκόρ, η αγορά του ελαιολάδου δείχνει να βρίσκει ξανά την ισορροπία της. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για καλή σοδειά και σταθεροποίηση της κατανάλωσης.

Πόσο θα κοστίζει φέτος το ελαιόλαδο!

Μετά από δύο χρόνια έντονης αστάθειας, η φετινή ελαιοκομική χρονιά φαίνεται να επαναφέρει την αγορά του ελαιολάδου σε φυσιολογική τροχιά. Οι εκτιμήσεις για τη συνολική μεσογειακή παραγωγή φτάνουν τους 2 εκατ. τόνους, με την Ισπανία να οδηγεί με περίπου 1,4 εκατ. τόνους, την Ιταλία να ανακάμπτει στους 300.000 και την Ελλάδα να κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 250.000 τόνων — ποσότητα που χαρακτηρίζεται «καλή» και ικανή να καλύψει τόσο την εγχώρια αγορά όσο και τις εξαγωγές.

Η αγορά δείχνει σημάδια ισορροπίας.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, «η αγορά φαίνεται να έχει επανέλθει σε μια ισορροπημένη κατάσταση, μετά τις δύο ιστορικά χαμηλές παραγωγές που οδήγησαν σε εκτόξευση των τιμών». Όπως εξηγεί, η σταθεροποίηση της παραγωγής δίνει ανάσα στους παραγωγούς, αλλά και στους καταναλωτές που είχαν δει τις τιμές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Τιμές που επιτρέπουν κατανάλωση και εισόδημα.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που πριν δύο χρόνια άγγιξε τα 10 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, αναμένεται φέτος να κινηθεί μεταξύ 4 και 5 ευρώ το κιλό, κάτι που μεταφράζεται σε λιανική τιμή 7 έως 8 ευρώ. Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννούλης, «πρόκειται για μια τιμή που επιτρέπει στον καταναλωτή να αγοράσει, αλλά και στον παραγωγό να καλύψει το κόστος καλλιέργειας και να του μείνει εισόδημα».

Η σταθεροποίηση θεωρείται σημαντική, αφού οι υπερβολικές αυξήσεις των προηγούμενων ετών μείωσαν αισθητά την κατανάλωση, οδηγώντας αρκετά νοικοκυριά σε περιορισμό ή ακόμη και υποκατάσταση του ελαιολάδου με φθηνότερα έλαια.

Ο ρόλος του καιρού στη φετινή σοδειά.

Ο καθοριστικός παράγοντας για τη φετινή και την επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι, όπως πάντα, οι καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές βροχές και φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αν αυτή η ισορροπία διατηρηθεί, η παραγωγή θα κινηθεί ομαλά, χωρίς απρόοπτα.

«Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε καλές καιρικές συνθήκες για το δέντρο, θα δούμε την αγορά να κινείται ήρεμα και σταθερά», δηλώνει ο κ. Γιαννούλης. Αντίθετα, προειδοποιεί πως ένας ήπιος χειμώνας ή παρατεταμένη ανομβρία μπορεί να επηρεάσουν τη σοδειά της επόμενης χρονιάς και να αναζωπυρώσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Η κατανάλωση ξαναπαίρνει τα πάνω της.

Με τις τιμές να εξισορροπούνται και τις πρώτες συγκομιδές να ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου, η αγορά βλέπει θετικά σημάδια ανάκαμψης. Η επιστροφή των καταναλωτών στο ελαιόλαδο, έστω και με προσαρμογές στις ποσότητες, ενισχύει την αισιοδοξία για μια περίοδο σταθερότητας μετά από δύο δύσκολα χρόνια.

Το ελαιόλαδο, προϊόν-σύμβολο της ελληνικής γης και διατροφής, φαίνεται πως επιστρέφει στην κανονικότητα, με την ελπίδα ότι η νέα ελαιοκομική χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας πιο ισορροπημένης εποχής για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές.

Avatar photo

Ανδρέας Μόσχος

Ο Ανδρέας Μόσχος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Postnow.gr και αγαπάει τη δημοσιογραφία γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ειδήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους. Ασχολείται καθημερινά με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας – από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Πιστεύει στην αξία της σωστής πληροφόρησης και γράφει με στόχο να είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη, με λόγο καθαρό, άμεσο και ανθρώπινο.