
Ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, Πατ Κόνροϊ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Καμπέρα δεν προτίθεται να αναλάβει καμία εκ των προτέρων στρατιωτική υποχρέωση σε περίπτωση ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την Ταϊβάν. Απαντώντας σε φήμες περί πίεσης από το Πεντάγωνο, ο Κόνροϊ τόνισε ότι κάθε απόφαση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων θα παρθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή από την τότε αυστραλιανή κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να δεσμευθούν αυστραλιανά στρατεύματα σε μια σύγκρουση θα ληφθεί από την τότε κυβέρνηση, όχι εκ των προτέρων από τη σημερινή κυβέρνηση». Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα του δεν μπαίνει στη διαδικασία να απαντά σε υποθετικά σενάρια και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη διατήρηση της εθνικής της κυριαρχίας.
Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times που έκανε λόγο για αυξημένες πιέσεις από την Ουάσιγκτον προς τους συμμάχους της στον Ινδοειρηνικό – κυρίως Αυστραλία και Ιαπωνία – ώστε να δηλώσουν σαφώς τη στάση τους σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης για την Ταϊβάν. Ο Έλμπριτζ Κόλμπι, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε μέσω της πλατφόρμας X ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενθαρρύνοντας τους συμμάχους να επωμιστούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην κοινή άμυνα, αυξάνοντας τις δαπάνες τους.
Η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος, παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα γεωπολιτικά ζητήματα. Η κινεζική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη χρήση βίας για να την επανεντάξει, ενώ ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, δηλώνει ξεκάθαρα πως μόνο ο λαός της νήσου έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Κίνα, επεσήμανε ότι η Αυστραλία δεν επιθυμεί καμία μεταβολή στο σημερινό καθεστώς της Ταϊβάν. Από την πλευρά του, ο Κόνροϊ ανέφερε πως η Αυστραλία παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος, τόσο σε πυρηνικό όσο και σε συμβατικό επίπεδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι κινεζικές προσπάθειες για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στον Ειρηνικό Ωκεανό αντίκεινται στα συμφέροντα της Αυστραλίας, η οποία επιδιώκει μια ισορροπημένη περιφερειακή τάξη χωρίς κυρίαρχες δυνάμεις.
Σε αυτό το κλίμα, ξεκίνησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Talisman Sabre, οι μεγαλύτερες του είδους στην Αυστραλία, με συμμετοχή περίπου 40.000 στρατιωτών από 19 χώρες, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς. Οι ασκήσεις καλύπτουν τεράστια γεωγραφική έκταση, από το Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό έως τη Θάλασσα των Κοραλλίων στα ανατολικά της χώρας, και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και διάστημα.
Ο αντιναύαρχος Τζάστιν Τζόουνς εξήγησε πως πρόκειται για ένα πλήρες σενάριο πολεμικής ετοιμότητας, που στοχεύει στη δοκιμή της ικανότητας των αυστραλιανών δυνάμεων να επιχειρούν από το βόρειο τμήμα της χώρας. «Θα το αφήσω στην Κίνα να ερμηνεύσει τι σημαίνει γι’ αυτούς το να θέλουν 19 φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι να επιχειρήσουν μαζί στην περιοχή. Αλλά για εμένα … πρόκειται για έθνη που επιδιώκουν μια κοινή φιλοδοξία για ειρήνη, σταθερότητα, έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδοειρηνικό», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός αντιστράτηγος Τζόελ Βόουελ χαρακτήρισε τις ασκήσεις Talisman Sabre κρίσιμες για την ενίσχυση της ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων να λειτουργούν συντονισμένα και τόνισε πως η ουσία αυτών των γυμνασίων είναι η αποτροπή. «Επειδή ο τελικός στόχος μας είναι ο μη πόλεμος», σημείωσε.
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!