Ελαιόλαδο: Ανατροπή δεδομένων και νέα αύξηση τιμής

Μειωμένη σοδειά, καιρικά φαινόμενα και ασθένειες απειλούν την τιμή του «υγρού χρυσού» στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και γιατί οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα στο ράφι.

Ελαιόλαδο: Ανατροπή δεδομένων και νέα αύξηση τιμής

Οι πρώτες εκτιμήσεις από παραγωγούς και συνεταιρισμούς δείχνουν ότι το ελαιόλαδο ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο ανατιμήσεων μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η φετινή παραγωγή φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη των προσδοκιών. Ο δάκος, οι ασθένειες των ελαιόδεντρων, οι κακές καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος συγκομιδής και η έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωπόνων και συνεταιρισμών, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα για το 2025 δεν θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από προηγούμενες χρονιές. Οι πρώτες δυσκολίες έχουν ήδη εμφανιστεί στην Κρήτη, όπου οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις και προβλήματα στη συγκομιδή.

Την ίδια στιγμή, η τιμή παραγωγού στην Κρήτη διαμορφώνεται μεταξύ 4,5 και 5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμαινόταν στα 5-5,5 ευρώ. Ωστόσο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το ελαιόλαδο πωλείται ήδη 7 έως 8 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να δείχνουν τάση ανόδου καθώς προχωρά η νέα ελαιοκομική χρονιά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης, εξηγεί ότι η κατάσταση διαφέρει ανά περιοχή:

«Σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι καλύτερη, σε άλλες χειρότερη. Η Κρήτη που πέρυσι είχε καλή παραγωγή, φέτος είναι κατά τι χαμηλότερη. Έχει να κάνει με τις βροχοπτώσεις, το κρύο, την ανθοφορία. Το λιόδεντρο δεν μπορεί να δώσει δύο συνεχόμενες χρονιές μεγάλη παραγωγή».

Όπως τονίζει, η τελική εικόνα για τη φετινή παραγωγή θα γίνει γνωστή προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, καθώς «στην Ελλάδα δεν έχουμε επίσημη καταγραφή της παραγωγής – τα στοιχεία που κυκλοφορούν είναι πάντα εκτιμήσεις».

Προς το παρόν, οι τιμές παραγωγού φαίνεται να διατηρούνται σταθερές, ωστόσο η αγορά παραμένει ευμετάβλητη. Ο κ. Γιαννούλης σημειώνει:

«Φαίνεται ότι θα είναι μια ήρεμη χρονιά, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις. Υπάρχει επάρκεια προϊόντος και σταθερότητα στην αγορά».

Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων γνωστοποίησε την πρώτη επίσημη τιμή για την εσοδεία 2025-2026, ύστερα από ανοιχτή δημοπρασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πώληση δύο βυτίων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ποικιλίας Αθηνολιάς πραγματοποιήθηκε στα 7,85 ευρώ ανά κιλό, τιμή που αποτυπώνει τη δυναμική της αγοράς και τη μειωμένη προσφορά.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως, αν οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιωθούν και τα προβλήματα από τον δάκο επιμείνουν, η τιμή στο ράφι μπορεί να ξεπεράσει τα 8,5 ευρώ το κιλό μέσα στους πρώτους μήνες του 2026. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει πως ο «υγρός χρυσός» των ελληνικών τραπεζιών ενδέχεται να γίνει πιο ακριβός από ποτέ, ενώ για τους παραγωγούς, η χρονιά προμηνύεται αβέβαιη και απαιτητική.

Avatar photo

Ανδρέας Μόσχος

Ο Ανδρέας Μόσχος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Postnow.gr και αγαπάει τη δημοσιογραφία γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ειδήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους. Ασχολείται καθημερινά με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας – από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Πιστεύει στην αξία της σωστής πληροφόρησης και γράφει με στόχο να είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη, με λόγο καθαρό, άμεσο και ανθρώπινο.