Σουβλάκι: Από φθηνό σνακ έγινε πολυτέλεια – Τιμές έως 5 ευρώ στην Αθήνα

Οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και της ενέργειας εκτόξευσαν το κόστος για το πιο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό.

Σουβλάκι: Από φθηνό σνακ έγινε πολυτέλεια – Τιμές έως 5 ευρώ στην Αθήνα

Για δεκαετίες το σουβλάκι αποτελούσε τη φθηνή και αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων. Σήμερα όμως, η τιμή του έχει φτάσει σε επίπεδα που θυμίζουν εστιατόριο. Στην Αθήνα καταγράφονται τιμές κοντά στα 4,5 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει ή ξεπερνά τα 5 ευρώ με συνοδευτικά.

Οι επαγγελματίες του χώρου εξηγούν ότι η εκτόξευση οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άνοδο των τιμών στα κρέατα. Όπως δήλωσε ο εστιάτορας Σπύρος Μπαϊρακτάρης, «τα κρέατα από τα οποία παράγουμε το σουβλάκι έχουν πάει 100% πάνω. Πώς θα μείνει το σουβλάκι στάσιμο;».

Παρά την ακρίβεια, το σουβλάκι εξακολουθεί να αποτελεί τουριστικό «brand» και να ζητείται από επισκέπτες σε όλη τη χώρα. Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Εικοσιδυός, σημειώνει: «Ένα σουβλάκι των 100 γραμμαρίων θα φτάσει κοντά στα 2,5 με 3 ευρώ περίπου, σκέτο. Συν πίτες, ψωμιά, πατάτες και τα υπόλοιπα θα κοντέψει το τάλιρο (5 ευρώ). Πραγματικά κάνουμε προσπάθεια να μην ανεβάσουμε τίποτα. Δεν το θέλουμε».

Οι δηλώσεις τους αποτυπώνουν το αδιέξοδο της εστίασης, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανάγκες των πελατών και την ακρίβεια.

Avatar photo

Ανδρέας Μόσχος

Ο Ανδρέας Μόσχος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Postnow.gr και αγαπάει τη δημοσιογραφία γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ειδήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους. Ασχολείται καθημερινά με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας – από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Πιστεύει στην αξία της σωστής πληροφόρησης και γράφει με στόχο να είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη, με λόγο καθαρό, άμεσο και ανθρώπινο.