Τέλος εποχής για τους παραδοσιακούς φούρνους!
Οι μικροί φούρνοι παλεύουν να επιβιώσουν, με το ενεργειακό κόστος και τις αλλαγές στην αγορά να τους οδηγούν σε λουκέτο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φούρνοι της γειτονιάς, καθώς όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να κλείσουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1.500 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών–Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης, τόνισε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 πως το επάγγελμα έχει γίνει δυσβάσταχτο.
Όπως εξήγησε, «Το επάγγελμα του αρτοποιού είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Και αυτό, διότι πρέπει να δουλεύεις επτά μέρες την εβδομάδα, σε επίπονες συνθήκες, στη ζέστη και πρέπει να αναπνέεις το αλεύρι. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα υγείας, σε συνδυασμό βέβαια και με τα ακατάσχετα ωράρια». Αυτή η πραγματικότητα απομακρύνει τη νεολαία από τον κλάδο, καθώς «Ποιος πατέρας θα βάλει το παιδί του στην επιχείρηση βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν;», αναρωτήθηκε ένας παλιός αρτοποιός.
Η απελευθέρωση του επαγγέλματος άλλαξε τα πάντα
Η αρχή του τέλους για τους μικρούς φούρνους φαίνεται πως ήρθε το 1992, όταν το επάγγελμα απελευθερώθηκε. Μέχρι τότε, οι κανόνες προέβλεπαν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των φούρνων, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Από τη στιγμή που οι περιορισμοί καταργήθηκαν, ο άρτος μπήκε και στα σούπερ μάρκετ χωρίς σαφή σήμανση. «Η απελευθέρωση έγινε χωρίς κανόνες. Μπορούσες από τότε να βρεις ψωμί σε καλαθάκια πάνω στο πεζοδρόμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αρτοποιός.
Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με την πώληση κατεψυγμένου ψωμιού που παρουσιάζεται ως φρέσκο, αλλοίωσε τον ανταγωνισμό και έθεσε σε μειονεκτική θέση τους παραδοσιακούς φούρνους, οι οποίοι βασίζονται στην καθημερινή παραγωγή.
Το ενεργειακό κόστος η χαριστική βολή
Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ενεργειακό. Η εκτόξευση στις τιμές του ρεύματος και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες γονατίζουν τους μικρούς αρτοποιούς. «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά θέλουμε τη βοήθεια της Πολιτείας», τόνισε με αγωνία αρτοποιός.
Η κρίση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά. Μετά τα μνημόνια, την οικονομική ύφεση και την πανδημία, οι φούρνοι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση. Ο Παναγιώτης Σαχινίδης επεσήμανε πως «Μετά τα μνημόνια, μετά την κρίση, μετά το covid, βρέθηκε ότι η ενέργεια είναι η αχίλλειος πτέρνα μας».
Η ανάγκη για στήριξη και λύσεις
Παρά τις υποσχέσεις για φθηνότερες πρώτες ύλες, οι αρτοποιοί δεν έχουν δει ουσιαστική μείωση στο κόστος. Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως «αν και είπε ο σεβαστός κύριος Χατζηδάκης το 2020 ότι θα φέρει φτηνότερες τιμές στις πρώτες ύλες, δυστυχώς, αυτό δεν το βλέπουμε».
Η Συντεχνία Αρτοποιών έχει καταθέσει προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ζητώντας ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. «Ζητάμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουμε φτηνή ενέργεια για απεξάρτηση από τα ήδη υπάρχοντα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ζητάμε την επιείκεια του πρωθυπουργού, είναι έξυπνος πρέπει να καταλάβει τι του λέμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Ακολούθησε το Postnow.gr στο Facebook για όλες τις τελευταίες ειδήσεις