Προκαταρκτική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά το ΠΑΣΟΚ – Στο στόχαστρο Βορίδης και Αυγενάκης
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό ζήτημα.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για την υπόθεση των παράνομων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ανακοίνωση έγινε από τον προεδρεύοντα Α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Πλακιωτάκη.
Η πρόταση υπογράφεται από 35 βουλευτές, εκ των οποίων οι 33 ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι δύο είναι ανεξάρτητοι: ο Γιάννης Σαρακιώτης και ο Μπαράν Μπουρχάν. Η κατάθεση της πρότασης ενεργοποιεί τη διαδικασία του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η Διάσκεψη των Προέδρων πρέπει να ορίσει τη συνεδρίαση για τη συζήτησή της εντός 15 ημερών, αλλά όχι νωρίτερα από την παρέλευση επτά ημερών από σήμερα, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητας των καταγγελιών.
Την ίδια στιγμή, ανάλογη πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής έχει κατατεθεί και από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Και αυτή η πρόταση αφορά τους ίδιους δύο πρώην υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και εστιάζει στην ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε πράξεις που συνιστούν κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της διάθεσης χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για επιδότηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά να διερευνηθεί αν ο Μάκης Βορίδης διέπραξε το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία, ενώ για τον Λευτέρη Αυγενάκη διατυπώνονται επιπλέον κατηγορίες για ηθική αυτουργία, εκτός από συνέργεια. Οι υποψίες επικεντρώνονται στη διαχείριση ενισχύσεων σε μη επιλέξιμους αγρότες και κτηνοτρόφους, γεγονός που έχει προκαλέσει ισχυρούς πολιτικούς τριγμούς.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, η πρόταση είναι κοινή και επιμένει επίσης στην ανάγκη ελέγχου για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε σχέση με τις επίμαχες επιδοτήσεις. Οι δύο προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια, ωστόσο θα τεθούν σε ξεχωριστές μυστικές ψηφοφορίες, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό ζήτημα. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες, καθώς το πολιτικό σκηνικό προετοιμάζεται για μία αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και τις ευθύνες υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!