
Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη και οι διαδοχικοί καύσωνες κάνουν την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού πιο σημαντική από ποτέ. Παρότι το νερό θεωρείται η πρώτη και πιο αυτονόητη επιλογή, μια έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας δείχνει ότι δεν είναι πάντα το πιο αποτελεσματικό ρόφημα για τη διατήρηση της ενυδάτωσης.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ροφήματα με μικρή ποσότητα ζάχαρης, λιπαρών ή πρωτεΐνης μπορούν να κρατήσουν τον οργανισμό ενυδατωμένο για περισσότερη ώρα από το απλό νερό. Ο καθηγητής Ronald Maughan εξηγεί ότι η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία τα υγρά περνούν από το στομάχι στο αίμα. Το γάλα, για παράδειγμα, αποδείχθηκε εξαιρετικά ενυδατικό χάρη στη λακτόζη, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά του, ενώ το νάτριο που περιέχει συμβάλλει στη συγκράτηση του νερού στο σώμα.
Η διαιτολόγος Melissa Majumdar, σχολιάζοντας τα ευρήματα, ανέφερε: «Αυτή η μελέτη μάς λέει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: οι ηλεκτρολύτες – όπως το νάτριο και το κάλιο – συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ποτά οδηγούν σε βραδύτερη γαστρική κένωση και επομένως σε βραδύτερη απελευθέρωση της ούρησης».
Αντίθετα, τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι συμπυκνωμένοι χυμοί ή τα αναψυκτικά, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, καθώς λόγω όσμωσης μπορούν να απομακρύνουν υγρά από το σώμα. Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, η επίδραση στην ενυδάτωση εξαρτάται από την ποσότητα. «Τα δυνατά αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν, τα αραιωμένα αλκοολούχα ποτά όχι», τονίζει ο Maughan, με τη μπύρα να αποτελεί καλύτερη επιλογή από το ουίσκι.
Ακόμη και ο καφές, αν καταναλωθεί σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου ενυδατικός με το νερό, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης.
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!