
Όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από ημικρανίες γνωρίζουν καλά πόσο επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Εκτός από τα φάρμακα και τις υπόλοιπες στρατηγικές ανακούφισης, η προσεκτική επιλογή τροφών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην ελάττωση της έντασης και της συχνότητας των κρίσεων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με ποιοτικό ύπνο, καλή ενυδάτωση και περιορισμό του άγχους, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό. Μάλιστα, η παρακολούθηση της διατροφικής καθημερινότητας με ένα προσωπικό ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τροφίμων που λειτουργούν ως «πυροκροτητές» ή, αντίθετα, ως ασπίδα προστασίας.
Ανάμεσα στις τροφές που φαίνεται να ευνοούν τη μείωση των ημικρανιών συγκαταλέγονται τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Αυτά τα λιπαρά οξέα δρουν αντιφλεγμονωδώς και έχουν συσχετιστεί με λιγότερους πονοκεφάλους. Εξίσου ωφέλιμες είναι οι φυτικές πηγές ωμέγα-3, όπως οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.
Ένα ακόμα στοιχείο-κλειδί είναι το μαγνήσιο. Έλλειψή του έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ημικρανιών. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως το σπανάκι, το αβοκάντο και οι σπόροι κολοκύθας, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον πόνο.
Το τζίντζερ, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας που συνοδεύει πολλές φορές τις ημικρανίες. Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή ροφήματος ή ακόμη και σε καραμέλες.
Σημαντική είναι και η παρουσία ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, καθώς συνδυάζουν μαγνήσιο και βιταμίνη Ε, η οποία έχει ευεργετική επίδραση σε ορμονικά επηρεασμένες ημικρανίες. Τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι επίσης χρήσιμες επιλογές.
Η κανέλα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχει συνδεθεί με μείωση των κρίσεων και μπορεί να ενταχθεί εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής, π.χ. σε ροφήματα ή πρωινό γεύμα.
Η ριβοφλαβίνη, δηλαδή η βιταμίνη B2, βοηθά στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων και ιδιαίτερα εκείνων του εγκεφάλου. Αυγά και άπαχα κρέατα αποτελούν καλές πηγές της και η καθημερινή λήψη της σχετίζεται με λιγότερες ημικρανίες.
Ο κουρκουμάς και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία που περιέχει, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύονται όταν συνδυάζεται με ωμέγα-3. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα με κάρυ ή να προστεθεί σε ροφήματα.
Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως βρώμη και καστανό ρύζι, προσφέρει σταθερή ενεργειακή υποστήριξη στον οργανισμό και αποτρέπει πτώσεις σακχάρου που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το αγγούρι, βοηθούν να παραμείνει ο οργανισμός ενυδατωμένος και μειώνουν τον κίνδυνο πονοκεφάλων από αφυδάτωση.
Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που έχουν αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση, όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα παλαιωμένα τυριά και οι επεξεργασμένες τροφές με πρόσθετα όπως τα νιτρικά άλατα ή το MSG. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αν και αρχικά μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, τελικά οδηγεί σε πονοκεφάλους απόσυρσης. Η γλουτένη σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν υπάρχει δυσανεξία, μπορεί επίσης να εντείνει τα συμπτώματα.
Η κατάλληλη διατροφή δεν αντικαθιστά την ιατρική παρακολούθηση, αλλά σίγουρα μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο σε όσους θέλουν να μειώσουν τα επεισόδια ημικρανιών με φυσικό τρόπο.
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!