
Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους καταφεύγουν στις στατίνες, ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα για την καρδιαγγειακή πρόληψη. Ωστόσο, ένας φαινομενικά αθώος διατροφικός σύμμαχος, το γκρέιπφρουτ, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για όσους λαμβάνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή.
Παρόλο που τα φρούτα θεωρούνται σύμμαχοι της υγείας, το γκρέιπφρουτ περιέχει ενώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη δράση διαφόρων φαρμάκων. Όπως εξηγεί η Dipa Kamdar, λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Kingston, οι φουρανοκουμαρίνες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ έχουν τη δυνατότητα να παρεμποδίζουν ένζυμα στο ήπαρ, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποδόμηση φαρμάκων – τα λεγόμενα κυτοχρώματα P450. Όταν η λειτουργία αυτών των ενζύμων μπλοκαριστεί, τα φάρμακα δεν αποδομούνται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή τους στο αίμα να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Η συγκεκριμένη αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη – που χρησιμοποιείται για να αποτραπεί η απόρριψη μοσχεύματος ή για αυτοάνοσα νοσήματα – μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και να προκαλέσουν από ελαφριά γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι και σοβαρές ηπατικές ή νεφρικές βλάβες.
Το ίδιο ισχύει και για τις στατίνες, φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αυτών των φαρμάκων στο αίμα και να ενισχύσει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, όπως η μυοπάθεια, μια μορφή μυϊκής βλάβης.
Η ειδικός προειδοποιεί: «Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό οι αλλαγές να γίνονται προσεκτικά. Αυτό ισχύει κυρίως εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς πολλές υγιεινές τροφές μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με αυτά».
Η αλληλεπίδραση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις στατίνες. Φάρμακα όπως η αμλοδιπίνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, και η σιλντεναφίλη, που χρησιμοποιείται για προβλήματα στύσης, επίσης μπορεί να επηρεαστούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συμβουλή ειδικού πριν από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι απαραίτητη – και συχνά η αποφυγή του αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Kamdar: «Οι στατίνες, που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον χυμό γκρέιπφρουτ μέσω του ίδιου μηχανισμού. Τα αυξημένα επίπεδα στατινών στο σώμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής διάσπασης, η οποία είναι σπάνια αλλά σοβαρή».
Ανάλογη είναι και η οδηγία του British Heart Foundation, που σημειώνει: «Μην τρώτε ή πίνετε γκρέιπφρουτ αν λαμβάνετε σιμβαστατίνη. Εάν παίρνετε ατορβαστατίνη, μπορείτε να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, αλλά μόνο περιστασιακά και όχι σε μεγάλη ποσότητα. Εάν παίρνετε άλλο τύπο στατίνης, το γκρέιπφρουτ δεν θεωρείται πρόβλημα».
Οι στατίνες χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, με στόχο τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από διατροφικές επιλογές που θεωρούνται αθώες – όπως το γκρέιπφρουτ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όσοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή να ενημερώνονται και να αποφεύγουν τροφές που ενδέχεται να μεταβάλουν την επίδραση των φαρμάκων στο σώμα τους.
Ακολουθήστε το PostNow.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!