Μη φάτε ξανά αυτό το ψάρι – Οδηγία από την ΕΕ να μην καταναλώνετε
Συναγερμός για ψάρι που φτάνει στα πιάτα μας
Οι ευρωπαϊκές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ψάρι escolar, γνωστό και ως “butterfish”, το οποίο έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες αλλά εξακολουθεί να πωλείται και να καταναλώνεται. Το ψάρι αυτό, με τη χαρακτηριστική «βουτυρένια» υφή, περιέχει λίπη που ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες.
Τοξικά λιπαρά και επιπτώσεις στην υγεία
Το escolar, ή λεπιδόκυμβος ο κιτρινοκαφέ όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, είναι ένα ψάρι βαθιών υδάτων με πλούσια γεύση που το κάνει δημοφιλές στη νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα σε πιάτα σούσι και ψητά. Ωστόσο, η Δανική Κτηνιατρική και Τροφική Υπηρεσία (Fødevarestyrelsen) επισημαίνει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα εστέρων κεριού, ένα είδος λίπους το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει. Η κατανάλωση αυτού του ψαριού, ειδικά αν δεν είναι καλά μαγειρεμένο, μπορεί να προκαλέσει έντονη διάρροια, κοιλιακό πόνο και ναυτία.
Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση
Σύμφωνα με τις συστάσεις των δανικών αρχών, το escolar δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο. Η καλύτερη πρακτική είναι το βράσιμο ή το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μειωθούν τα επικίνδυνα λιπαρά. Επιπλέον, το νερό και τα λίπη που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν τις τοξικές ουσίες. Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται η καπνιστή μορφή του ψαριού σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η Δανία να έχει απαγορεύσει την πώλησή του.
Παγκόσμιες απαγορεύσεις και περιορισμοί
Η κατανάλωση του escolar έχει συνδεθεί με περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων, γεγονός που οδήγησε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία να απαγορεύσουν πλήρως την πώληση και κατανάλωσή του. Άλλες, όπως η Δανία, επιτρέπουν τη διάθεσή του μόνο υπό αυστηρούς κανονισμούς και με ειδική σήμανση για την ενημέρωση των καταναλωτών.
Ένα ψάρι που προκαλεί διχογνωμία
Το escolar διχάζει τους ειδικούς και τους καταναλωτές. Από τη μία θεωρείται εκλεκτό ψάρι με ξεχωριστή γεύση, από την άλλη ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Η χρήση του απαιτεί προσοχή και σωστή ενημέρωση, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση της διάθεσης του escolar στην αγορά και η ενημέρωση των καταναλωτών είναι απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ οι αρχές εξετάζουν την επέκταση των απαγορεύσεων και σε άλλες χώρες.
Ακολούθησε το Postnow.gr στο Facebook για όλες τις τελευταίες ειδήσεις