Ο κόκκινος χυμός που ρίχνει την πίεση στους 60+: Μόλις δύο σφηνάκια αρκούν καθημερινά
Μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει το στοματικό μικροβίωμα στους ηλικιωμένους.

Ο χυμός παντζαριού είναι γνωστός εδώ και χρόνια για τις υποτασικές του ιδιότητες, αλλά νέα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του ειδικά για ανθρώπους άνω των 60 ετών. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας χυμού παντζαριού μπορεί να ρυθμίσει την πίεση και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, παρακολούθησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού, δύο φορές ημερησίως, σε δύο ηλικιακές ομάδες: κάτω των 30 και άνω των 60 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: σημαντική μείωση της πίεσης καταγράφηκε μόνο στους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας.
Το όφελος αποδόθηκε στα νιτρικά άλατα που περιέχει ο χυμός και στις αλλαγές που προκαλεί στο μικροβίωμα του στόματος. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση επιβλαβών βακτηρίων όπως τα Prevotella και αύξηση ευεργετικών μικροοργανισμών όπως τα Neisseria.
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Δρ. Anni Vanhatalo, εξήγησε:
«Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου καθώς μεγαλώνουν, ενώ τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση – παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή προσβολή. Η ενίσχυση της διατροφής τους με λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικά ωφέλιμη μακροπρόθεσμα».
Όσοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα το παντζάρι, μπορούν να επιλέξουν άλλες τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως η ρόκα, το σπανάκι, το σέλινο και το λάχανο.
Ο καθηγητής Δρ. Andy Jones, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε:
«Η έρευνα δείχνει ότι τα νιτρικά άλατα των τροφών τροποποιούν το μικροβίωμα του στόματος με τρόπο που πιθανώς συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους. Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντικές, ευρύτερες μελέτες που θα εξετάσουν τον ρόλο του τρόπου ζωής και του φύλου στην ανταπόκριση στη διατροφική συμπλήρωση με νιτρικά άλατα».
Η μελέτη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία – ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Τα 4 ζώδια που θα βιώσουν μεγάλη αλλαγή στις 29 Ιουλίου
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλα τα Ταμεία
- Μακελειό σε ουρανοξύστη του Μανχάταν: Τέσσερις νεκροί και σκηνές τρόμου στο κέντρο της Νέας Υόρκης
- Καταιγίδες και ισχυρά φαινόμενα το διήμερο: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την Αττική και την υπόλοιπη χώρα
- Κόντρα Μπέου - Μακρή παρουσία του Υπουργού Χρήστου Δήμα