Αρχική » Υγεία » Οι μπύρες χωρίς αλκοόλ κρύβουν παγίδες για μεταβολισμό και καρδιά

Οι μπύρες χωρίς αλκοόλ κρύβουν παγίδες για μεταβολισμό και καρδιά

Το κοινό χαρακτηριστικό που εντοπίζεται είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή γλυκαντικά.

Παρότι θεωρούνται πιο «υγιεινή» επιλογή σε σχέση με τις κανονικές μπύρες, οι μπύρες χωρίς αλκοόλ δεν είναι τόσο αθώες όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με ανεπιθύμητες επιδράσεις στον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε 44 υγιείς άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε καθημερινά δύο φιάλες μπύρας χωρίς αλκοόλ και η άλλη έπινε μόνο νερό. Η διάρκεια του πειράματος ήταν τέσσερις εβδομάδες και σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στα αιματολογικά αποτελέσματα των συμμετεχόντων.

Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση δύο φιαλών χωρίς αλκοόλ οδήγησε σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αλλά και σε υπερινσουλιναιμία – δύο δείκτες που προμηνύουν κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 εάν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση στα τριγλυκερίδια και στη LDL χοληστερόλη, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν είχαν όλες οι μπύρες τις ίδιες συνέπειες: οι σταρένιες και οι αρωματισμένες με φρούτα μπύρες είχαν τις πιο αρνητικές επιδράσεις, ενώ εκείνες τύπου Pilsner με έως 0,5% αλκοόλ φάνηκαν λιγότερο επιβλαβείς.

Το κοινό χαρακτηριστικό που εντοπίζεται είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή γλυκαντικά, που χρησιμοποιούνται για να βελτιωθεί η γεύση των προϊόντων. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «οι μεταβολικές επιδράσεις φαίνεται να προκύπτουν κυρίως από την περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, παρά από την απουσία ή παρουσία αλκοόλ».

Αν και η αποχή από το αλκοόλ παραμένει γενικά ωφέλιμη για την υγεία, δεν σημαίνει ότι όλες οι εναλλακτικές είναι εντελώς ακίνδυνες. Όσοι πίνουν συχνά μπύρες χωρίς αλκοόλ καλό είναι να επιλέγουν προϊόντα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά και με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «η κατανάλωση δύο μπουκαλιών την ημέρα για μερικές εβδομάδες μπορεί να έχει μετρήσιμη επίδραση στον μεταβολισμό, επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα».

Ανδρέας Μόσχος
Ο Ανδρέας Μόσχος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Postnow.gr και αγαπάει τη δημοσιογραφία γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ειδήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους. Ασχολείται καθημερινά με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας – από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Πιστεύει στην αξία της σωστής πληροφόρησης και γράφει με στόχο να είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη, με λόγο καθαρό, άμεσο και ανθρώπινο.