Αρχική » Υγεία » Τα 7 «υγιεινά» τρόφιμα που τελικά βλάπτουν το έντερο

Τα 7 «υγιεινά» τρόφιμα που τελικά βλάπτουν το έντερο

Ένας γιατρός από το Χάρβαρντ αποκαλύπτει ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε και ποια είναι οι καλύτερες εναλλακτικές.

28/07/2025 | 20:00

Πολλές φορές θεωρούμε ότι επιλέγουμε υγιεινές τροφές, όμως η πραγματικότητα κρύβει παγίδες. Ο Δρ. Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, επισημαίνει μια σειρά από προϊόντα που ο ίδιος αποφεύγει λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στο έντερο.

Οι μπάρες δημητριακών και η γκρανόλα, παρότι προβάλλονται ως θρεπτικές επιλογές, συχνά είναι γεμάτες επεξεργασμένα έλαια και πρόσθετα. Το γιαούρτι με φρούτα περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, ενώ οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια.

Οι έτοιμες σάλτσες σαλάτας περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και συντηρητικά. Τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια όπως η κανόλα και το καλαμπόκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, που συνδέεται με φλεγμονές. Ακόμα, η λακτόζη στο γάλα δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με ευαισθησία, ενώ τα στιγμιαία noodles είναι γεμάτα συντηρητικά και χαμηλής διατροφικής αξίας.

Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγουμε φυσικές εναλλακτικές όπως το σκέτο γιαούρτι με φρούτα, οι σπιτικές σάλτσες και τα φρέσκα noodles ρυζιού.

Avatar photo

Ανδρέας Μόσχος

Ο Ανδρέας Μόσχος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Postnow.gr και αγαπάει τη δημοσιογραφία γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ειδήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους. Ασχολείται καθημερινά με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας – από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Πιστεύει στην αξία της σωστής πληροφόρησης και γράφει με στόχο να είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη, με λόγο καθαρό, άμεσο και ανθρώπινο.