Τρώτε σοκολάτα; Δείτε γιατί μπορεί να πάθετε ημικρανία τώρα
Η σοκολάτα λατρεύεται παγκοσμίως αλλά περιέχει συστατικά που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο και έντονη ημικρανία.

Η σοκολάτα είναι για πολλούς μια απόλαυση που δύσκολα μπορείς να αρνηθείς. Η γεύση της, είτε μαύρη είτε γάλακτος, είναι συνδεδεμένη με στιγμές χαράς, ενέργειας και μικρής «αμαρτίας». Ωστόσο, η ίδια αυτή γλυκιά απόλαυση φαίνεται ότι σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να έχει και… σκοτεινή πλευρά.
Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία είναι δύο από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που αναφέρουν όσοι καταναλώνουν σοκολάτα, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν πως δεν είναι τυχαίο. Συγκεκριμένα, τα συστατικά που περιέχει η σοκολάτα φαίνεται να παίζουν ρόλο στην πρόκληση αυτών των προβλημάτων, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση.
Ένα από τα πιο γνωστά συστατικά είναι η καφεΐνη. Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης, που μπορεί να προσφέρει τόνωση και εγρήγορση. Όμως, σε μερικούς ανθρώπους η καφεΐνη επιδρά στα αγγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας συστολή και κατόπιν διαστολή, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανία.
Ένας άλλος ύποπτος είναι η τυραμίνη, ένα φυσικό αμινοξύ που συναντάμε σε αρκετά τρόφιμα. Στη σοκολάτα, η τυραμίνη μπορεί να επηρεάσει τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας συνθήκες που διευκολύνουν την εμφάνιση πονοκεφάλων.
Σημαντική είναι και η φαινυλεθυλαμίνη, μια ουσία που επηρεάζει τη διάθεση και λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής. Αν και συμβάλλει στο αίσθημα ευφορίας που προκαλεί η σοκολάτα, σε κάποιους οργανισμούς μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα ενδορφινών και άλλων χημικών ουσιών, προκαλώντας δυσάρεστες αντιδράσεις.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η σοκολάτα πρέπει να αποκλειστεί από τη ζωή μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωσή της δεν συνδέεται με πονοκεφάλους. Αν όμως παρατηρείτε ότι κάθε φορά που τρώτε σοκολάτα εμφανίζετε συμπτώματα, τότε αξίζει να δώσετε προσοχή στη συχνότητα και στην ποσότητα.
Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να στραφείτε σε επιλογές με λιγότερη καφεΐνη, όπως η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή, που είναι πιο «φιλικές» για όσους έχουν ευαισθησία.
Τελικά, η σοκολάτα δεν είναι εχθρός, αλλά χρειάζεται ισορροπία και παρατήρηση του ίδιου μας του οργανισμού. Αν δείτε ότι αποτελεί προσωπικό σας «ερέθισμα», ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση και να στραφείτε σε άλλες γλυκές απολαύσεις.
Ακολούθησε το Postnow.gr στο Facebook για όλες τις τελευταίες ειδήσεις